Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren süt, hastalıklara karşı korunma sağlar. Bu nedenle anne sütü, bebekler için en doğal ve en uygun besindir. Ancak bazen annelerde süt miktarı yetersiz olabilir veya süt üretiminde azalma yaşanabilir. Bu durumda anne sütünü artırmak ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak sağlıklı bir gelişim için oldukça önemlidir. Peki, anne sütü nasıl arttırılır? Ne tür besinler anne sütünü destekler? Gelin, sütünüzü destekleyen ve üretimine katkı sağlayan tüm ipuçlarına birlikte bakalım.
Anne Sütünün Önemi
Anne sütü; doğal besin maddeleri, antikorlar ve yaşamsal önem taşıyan bileşenlerle dolu olduğundan bebekler için doğanın en mükemmel hediyesidir. Bu özellikleri sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur ve sindirimi kolaylaştırır. Anne sütünün diğer önemli özelliği ise bebeğin sağlıklı gelişmesi için ihtiyaç duyulan tüm besin maddelerini içermesidir. Ayrıca anne sütüyle beslenen bebeklerde alerji - obezite riski de daha düşüktür. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez bir kaynak olan anne sütünün ideal sürede ve seviye olması bu nedenle son derece önemlidir.
Anne Sütü Nasıl Artar?
Anne sütü üretimi ve miktarı, çeşitli nedenlere bağlı olduğundan kişiye göre değişebilir. Örneğin annenin stresli bir dönemden geçmesi veya yeterince dinlenememesi süt üretimini olumsuz etkileyebilir. Bebeğin emme tekniklerinde veya emme sıklığında bir sorun olması da süt miktarının azalmasına neden olabilir. Çünkü emme hareketi süt üretimini teşvik eden en önemli faktördür. Sütün azalma nedenlerinden biri de annenin beslenme alışkanlıklarıdır. Dengeli beslenmeme ile yetersiz sıvı alımı anne sütü miktarını azaltabilir. Bu gibi durumlarda annenin stresi azaltarak ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla destekleyerek süt miktarını artırması önemlidir. Siz de bu gibi nedenler nedeniyle sütünüzün azaldığını düşünüyorsanız şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz;
• Düzenli olarak ve sık sık emzirmek, süt üretimini artırmanın en önemli yollarından biridir. Bebeğin sık emmesi, meme uyarımını artırarak süt üretimini teşvik eder. Yeterli sıvı alımı da anne sütü miktarını artırmaya yardımcı olabilir. Su, süt, meyve suları gibi sıvılar tüketerek vücuttaki sıvı dengesini koruyabilirsiniz.
• Dengeli ve sağlıklı beslenmeniz ise vücudunuzun süt üretimini desteklemesine yardımcı olur. Özellikle protein, kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmek süt miktarını artırabilir.
• Stres, vücuttaki hormon dengesini etkileyerek süt üretimini azaltabilir. Rahatlama teknikleri, egzersiz ve hobilerle uğraşma gibi aktivitelere katılarak stresi azaltabilir ve süt üretimini destekleyebilirsiniz.
• Doğru emzirme tekniği de süt üretimini etkileyen önemli bir faktördür. Bebeği doğru pozisyonda emzirmek, meme uyarımını artırarak süt akışını ve miktarını artırabilir. Emzirme sıklığını açısından ise daha sık gece emzirmeleri süt miktarını olumlu yönde etkileyebilir.
Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler
Süt üretimi annenin beslenmesiyle doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla bu dönemde bazı yiyecek ve içecekleri tüketmeye özen göstererek süt miktarınızı artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğru teşhis ve tedaviler sayesinde de sütünüzü artırabilirsiniz. Sütümü artırmak için neler yemeliyim diye merak ediyorsanız şu gıdaları tüketmeye özen gösterebilirsiniz;
• Süt, yoğurt, peynir gibi protein ve kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmeniz süt miktarını artırabilir.
• Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, omega-3 içeren balıklar da süt üretimini destekleyen önemli kaynaklardır.
• Yulaf ezmesi, badem, ceviz gibi kuruyemişler, taze sebzeler, meyveler vücudunuzun ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini içerdiği için hem doğum sonrası iyileşmenize yardımcı olur hem sütünüzü destekler.
• Tüm bunlara ek olarak bol su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekir.
Siz de bu ipuçlarından yararlanarak süt miktarınızı artırabilir, bebeğinizin emmediği durumlarda süt sağma makineleri gibi cihazları uyaran olarak kullanabilirsiniz. Anne ve bebeklerin tüm ihtiyaçlarına yanıt veren ürünlere Kraft Baby sayesinde hemen ulaşabilirsiniz.