Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar
Her anne babanın ilgiyle ve merakla beklediği bu dönem bebeklerin hareketlerinin arttığı, gelişiminin hızlandığı bir evredir. Ancak her bebekte kas gelişimine bağlı olarak yürüme zamanı da farklılık gösterebilir. Peki, bebek en erken ve en geç ne zaman yürür? Bebeklerin yürüme döneminde dikkat edilmesi gerekenler neler?
Bebekler Ne Zaman Yürür?
Yürüme eylemi motor becerileri ve kas gelişimi ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle, her bebeğin gelişimine bağlı olarak yürüme dönemi de farklılık gösterebilir. Kimi bebek emekleme, tutunma, denge sağlama ve yürüme aşamalarından geçer. Ancak bazı bebekler emekleme olmadan doğrudan yürümeye başlayabilir. Bu noktada yürüme evresinin bebeğinizin gelişim sürecine bağlı olduğunu söylemek mümkün.
Genellikle bebeklerde yürüme evresi 8.aydan sonra başlar. 18.aya kadar birçoğu yürüme yetisini kazanmış olur. 8. ile 18.aylar arasında adımlama, denge sağlama ve yürüme evresi tamamlanır. Ancak bebekte yürüme geç başlamışsa bu bebeğin gelişiminde bir sorun olduğu anlamına gelmez. 8 ile 18.aylarda yürüme her bebekte normal bir süreçtir. Bebeklerin yürümeye başlamasıyla birlikte hareket kısıtları azalır; denge sağlama, duyuları koordine etme gibi beceriler gelişir.
Bebek En Erken Ne Zaman Yürür?
Bebekler erken veya geç dönemlerde yürümeye başlayabilir. Her bebek gelişimine paralel olarak yürüme yeteneği kazanır. Ancak bu durum geç yürüyen bebeklerin gelişiminde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Çünkü 8 ile 18. aylar bebeğin yürüme yeteneği kazandığı olağan zaman aralığıdır. Bebek kas gelişimine ve vücudun motor, duyu becerilerine göre en erken 8.aydan itibaren yürümeye başlar.
Bebek En Geç Ne Zaman Yürür?
Yürümeye geç başlayan bebeklerin gelişimi kimi zaman anne babayı endişelendirebilir. Ancak bebeklerde 18.aya kadar geciken yürüme yeteneği gelişim açısından endişelenecek bir durum değildir. Bazı bebeklerde motor becerisi ve kas gelişimine bağlı olarak en geç 18.aya kadar adımlama, denge sağlama, yürüme, tırmanma yetenekleri gelişebilir.
Bebeklerde Yürüme Neden Gecikir?
Bebeğiniz 18.ayı tamamladığı hâlde yürümeye başlamadıysa endişelenmeden çocuğunuzun gelişimini dikkatle takip etmelisiniz. Kimi zaman geç yürüme bir hastalık belirtisi olmayabilir. Bazı bebekler genetik faktörler gibi birtakım etkenlerden dolayı geç yürüyebilir. Ancak çocuğunuzun gelişimindeki bazı durumlar birtakım gelişim sorunlarının habercisi de olabilir. Bebeklerde yürümenin gecikmesinin birtakım etkenlere bağlı olabileceğinin belirtileri şu şekildedir:
• Yürümeyle birlikte ses çıkarma ve konuşma becerilerinde aksama varsa
• Bebek belirli bir yönde hareket göstermiyorsa
• 1 yaşından itibaren desteksiz oturamıyorsa
• Bebek birtakım hareketlerle anne babasının dikkatini çekmeye çalışmıyorsa
• Bebeğin çevresindeki ses veya hareketlere karşı çevre duyarlılığı azalıyorsa
• 1 yaştan sonra çocuk ayağına kuvvet uygulamaktan kaçınıyorsa
Bebeğiniz 18.ayı tamamladığı hâlde yürüme yetisi kazanmadıysa ve bu belirtilerden bazıları çocuğunuzda varsa alanında uzman bir doktora başvurmalısınız. Bebeklerde birtakım hastalıklara bağlı olarak yürüme gecikebilir. Bu noktada bebeklerin yürüme yetisinin gecikmesine sebep olan sorunlar şöyle sıralanabilir:
Raşitizm (D vitamini eksikliği)
D vitamini kemik gelişiminde görev alır. Bazı nedenlerden dolayı bebekte D vitamini eksikliği görülmesi durumunda yürüme gecikebilir.
Psikolojik Kökenli Rahatsızlıklar
Bazı çocuklarda erken yaşlarda fark edilmeyen birtakım psikolojik kökenli farklılıklar olabilir. Otizm gibi farklılıkların bebeklerde erken yaşlarda anlaşılması zordur. Ancak otizm bebeklerde geç yürümeye neden olabilir.
Serebral Palsi
Bu rahatsızlık beyinde doku gelişiminde birtakım gecikmeler meydana getirir. Doğum sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilen serebral palsi vücudun motor gelişimini etkiler, yürümede gecikmelere neden olur.
Etiketler: bebek sağlığı
Kasım 22, 2024
Listeye dön