Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelikte Mide Yanması

Mide yanması, gebelik süresince rahatsızlık verici olabileceğinden anne adaylarının günlük yaşam kalitesini etkileyebilir. Peki, bu yaygın durumun nedeni nedir? Hamilelikte mide yanması neden olur? Gelin, gebelik sürecinde karşılaşabileceğiniz mide yanması sorununa daha yakından bakalım.

 

Mide Yanmasının Nedenleri

 

Hamilelikte mide yanmasının başlıca nedenleri; hormonal dengesizlikler, bebeğin büyüyerek baskı yapması ve tüketim alışkanlıkları olarak sıralanabilir. Bu rahatsızlığı hafifletmek ve yönetmek için yaşam tarzında yapılan ufak değişiklikler, doğru beslenme alışkanlıkları etkili olabilir. Hamilelik süresince mide yanması yaşıyorsanız gerekli önlemleri alarak daha rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz. Sağlıklı bir hamilelik süreci için ise doktorunuzun önerilerini dikkate almayı unutmamalısınız. Genel olarak hamilelikte mide yanmasına neden olan faktörler şöyle sıralanabilir:

 

Hormonal Değişiklikler ve Mide Yanması

 

Gebelikte vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler mide yanmasının en temel sebeplerindendir. Progesteron, rahmin kasılmasını önleyerek gebeliğin sağlıklı şekilde devam etmesini sağlar. Bunun yanı sıra progesteron aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde de etkilidir. Progesteron hormonu, mide kapakçığını gevşeterek asidin yemek borusuna geri kaçmasına neden olur. Asidin yükselmesi de reflü gibi yanma yapabilir. Özellikle ilk üç aylık dönemde hormon seviyeleri hızla artarken mide yanması daha belirgin hâle gelebilir. Hormonal dengenin mide asidi üzerinde yarattığı etki her zaman aynı olmayabilir. Hamilelik boyunca dalgalanabilir ve çok rahatsız edici bir hâl alabilir.

 

Fiziksel Değişiklikler ve Mide Üzerindeki Baskı

 

Gebelik ilerledikçe rahim büyür ve karın bölgesinde daha fazla alan kaplamaya başlar. Mide üzerinde baskı oluştuğu için mide asidinin yukarı çıkmasına neden olur. Özellikle hamileliğin son üç ayında baskı artar ve mide yanması daha sık görülür hâle gelir. Bebek büyüdükçe mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık üzerindeki baskı artarak asidin yemek borusuna kaçmasına yol açabilir. Bunun sonucunda özellikle yemeklerden sonra veya uzanırken daha fazla mide yanması yaşayabilirsiniz.

 

Beslenme ve Yaşam Tarzı Alışkanlıklarının Rolü

 

Hamilelikte mide yanması, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarından etkilenebilir. Özellikle yağlı, baharatlı, asidik veya kızartılmış yiyecekler gebelik sürecinde olmayanların dahi mide asidini artırarak mide yanmasına yol açabilir. Aşırı miktarda yemek yemek, mideyi gereğinden fazla doldurarak mide asidinin geri kaçmasını kolaylaştırır. Yemeklerden hemen sonra uzanmak veya yatmak, midenin sindirim sürecini baltalayabilir. Ayrıca asidinin yemek borusuna kaçma riskini artırır.

Mide yanmasının diğer nedeni sıkı giysiler olabilir. Sıkı giysiler giymek mideye baskı yaparak mide yanmasını şiddetlendirebilir. Hamilelikte mide yanmasını hafifletmek için daha çok küçük porsiyonlarla sık sık yemek yemek, yemeklerden hemen sonra yatmamak, asidik yiyeceklerden kaçınmak gibi basit önlemler alabilirsiniz.

 

Mide Yanmasını Hafifletmek için Öneriler

 

Basit yaşam tarzı değişiklikleri ve doğal yöntemler, mide asidini hamilelikte hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin; sık ve küçük öğünler yiyerek mideyi aşırı doldurmaktan kaçınabilirsiniz. Büyük öğünler, midenizin daha fazla asit üretmesine yol açacağından da mide yanması kaçınılmaz olabilir.

Yatmadan hemen önce yemek yemek de mide asidinin geri kaçmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla akşam yemeklerini yatmadan birkaç saat önce tüketmek en iyisidir. Yemeklerden sonra hemen uzanmayıp dik durmak, mide asidinin midenizde kalmasına yardımcı olabilir. Yatağın başını hafifçe yükselterek gece yaşanan mide yanmasını hafifletebilirsiniz. Bunun için reflü yastıklarından da yararlanabilirsiniz.

Mide asidini artıran yiyeceklerden kaçınmanız ise en önemlisidir. Yağ oranı yüksek, acı, asidik veya kafeinli gıdalar mide yanmasını tetikler. Örneğin; domates, çikolata, kahve, nane, soğan ve sarımsak gibi gıdalar mide yanmasını artırabilir. Bu tür yiyecekleri sınırlamanız veya tamamen diyetinizden çıkarmanız mide yanmasını önleyebilir.

Doğal yöntemlerle mide yanmasını geçirmek için papatya çayı gibi rahatlatıcı içecekler tercih edebilirsiniz. Ancak her bitki çayı gebelik sürecine uygun olmadığından doktorunuza danışmanızda fayda var.

 

 

Etiketler: anne sağlığı
Kasım 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR