Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır

Bebeklerde özellikle diş çıkarma sürecinde ağız akıntıları, damaklarda kaşınma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar bebeği huzursuz ettiği için anne ve baba açısından işler zorlaşabilir. Genellikle 3.aydan itibaren bu tip belirtiler görülse de diş çıkarma hemen gerçekleşmeyebilir. Peki, olağan süreçte bebekler ne zaman diş çıkarır? Bebekler en erken ve en geç ne zaman diş çıkarır? Bebeğinizin diş çıkarma sürecini daha kolay ve rahat geçirmek için merak ettiğiniz tüm detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

 

Bebek En Erken Ne Zaman Diş Çıkarır?

 

Bebekler diş çıkarma döneminde birtakım belirtiler gösterir. Özellikle tükürük salgısının artması, elin sürekli ağızda olması, damaklarda kaşınma, bazı cisimleri ısırma gibi belirtiler diş çıkarma döneminin başlangıcını işaret eder. Bebeklerde 3.aydan itibaren bu belirtilerin bazıları veya tamamı görülebilir.

Ancak bebeklerde diş çıkarma uzun bir süreçtir. Genel olarak belirtiler 3.ayda ortaya çıksa da en erken 6.ayda diş çıkar. 6.ay bebeğin ek gıdaya başladığı dönemdir. Ek gıdaya paralel olarak bebeklerde diş gelişimi de hız kazanır. Bu noktada 6.ayı geçen diş çıkarma süreçleri bir gelişim bozukluğu olarak yorumlanmamalıdır.

Gelişime bağlı olarak bebeklerde 6.ayda ilk çıkan dişler, üst ve alt ön kesici dişlerdir. Arka azı dişleri ise çok daha sonra çıkar. Çocuklarda süt dişleri toplam 20 adettir. Tüm süt dişlerinin çıkması bebeklerde genellikle 3 yaşına kadar tamamlanır. Bu nedenle, bebeklerde diş çıkarma dönemi uzun bir süreç olarak nitelendirilir. Bebeklerin ilk dişleri gelişimine göre 6. ay ile 1 yaşını takiben çıkar. Son azı dişlerinin çıkması ise 3 yaşını bulabilir.

 

Bebek En Geç Ne Zaman Diş Çıkarır?

 

Her çocuğun gelişimine bağlı olarak yürümesi ve diş çıkarması farklılık gösterir. Bebeklerde ilk ve son dişi çıkarma zaman aralığı da farklıdır. İlk olarak alt ve üst ön kesici dişler çıkar. Bebeklerin alt ve üst öne kesici dişlerini çıkarması ise en geç 1 yaşında tamamlanır. Bunun yanı sıra bebeklerde arka azı dişlerinin çıkması 3 yaş civarında gerçekleşir. Arka azı dişlerinin çıkmasıyla bebeklerin süt dişleri tamamlanmış olur.

 

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

 

Bebeklerde diş çıkarma dönemi zorlu bir süreçtir. Özellikle ilk dişini çıkaran bebeklerde uykusuzluk, huzursuzluk bu sürece eşlik ettiği için ebeveyn yorulabilir. Bebeğinizin diş çıkarma sürecini belirtilere göre takip edebilirsiniz. Süreç hakkında bilgi sahibi olmanız diş çıkarma evresinde bebeğinizle daha iyi ilgilenmenizi sağlayabilir. Bebeklerde genellikle 3.aydan itibaren görülen diş çıkarma belirtileri ise şu şekildedir:

 

• Tükürük salgısında olağan dışı artış

• Kusma ve ağız akıntısı

• Uykusuzluk, huysuzluk

• Ağız etrafında döküntü

• İstahsızlık

• Ağızda kaşıntı

• Elin sürekli ağızda olması

• Kulaklarda ağrı

• Kiloda azalma

• Kilo alma hızında yavaşlama

 

Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanları

 

Gelişimine göre her bebeğin diş çıkarma zamanı farklılık gösterir. Bu noktada bebeğinizin diş gelişimini takip ederek süreci bebeğiniz ve kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz. Genel olarak bebeklerin diş çıkarma dönemleri aşağıda yer alan tablodaki gibidir.

 

Diş Çıkma Dönemi
Alt Büyük Azı Dişler 20 ile 30 aylıkken
Üs Ön Kesici Dişler 6 ile 8 aylıkken
Alt Küçük Azı Dişler 12 ile 16 aylıkken
Alt Ön Kesici Dişler 5 ile 11 aylıkken
Alt Köpek Dişler 16 ile 20 aylıkken
Üst Büyük Azı Dişler 20 ile 30 aylıkken
Alt Yan Dişler 10 ile 12 aylıkken
Üst Küçük Azı Dişler 12 ile 16 aylıkken
Üst Yan Dişler 9 ile 11 aylıkken
Üst Köpek Dişler 16 ile 20 aylıkken

 

Etiketler: bebek sağlığı
Ağustos 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR