Bebekler ne zaman konuşur sorusunun net bir cevabı yoktur. Her bebek, kendini hazır hissettiğinde konuşmaya başlar. Ancak bu bebeğe özel olduğu için bebek kaç aylıkken konuşur sorusunun cevabı için genelleme yapmak mümkün değildir. Yine de genel olarak bebeklerin 12 ile 18 ay arasında konuşmaya başladıkları söylenir. Bu 6 aylık dönem içinde bebeklerin dil becerileri yavaş yavaş gelişir. Zamanla bebeklerinizin söylediği ilk kelimeler daha anlamlı cümlelere dönüşür ve bebeğiniz konuşmaya başlar.
Bebekler konuşmaya başladıkça sosyal becerileri de gelişir. Bu dönemlerde destekleyici olarak tekerlemeler, kelime oyunları ya da çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Eğlenceli tekerlemeler, çocuklarınızın kelimelerin anlamlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Bununla beraber konuşma gecikmesi diye bir durum da olduğunu bilmelisiniz. Eğer çocuğunuz yaşıtlarına göre daha az kelime kullanıyorsa konuşması anlaşılmıyorsa ya da basit komutları anlamakta zorlanıyorsa bu durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Bebeğinizde konuşma gecikmesi olduğunu düşünüyorsanız profesyonellere başvurabilirsiniz.
Bebeklerin Konuşması Nasıl Desteklenir?
Bebekler ne zaman konuşur diye merak ediyorsanız bu sürece destek olabileceğinizi bilmelisiniz. Bebeğinizin konuşmasını hızlandırmak için bazı şeyler yapabilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek bebeğinizin konuşmasını nasıl hızlandırabileceğinize dair fikir alabilirsiniz.
• Bebeğinize şarkı söyleyerek onu konuşması için teşvik edebilirsiniz. Şarkılar, bebeklerin dil gelişimini daha eğlenceli hale getirir. Ayrıca şarkıların melodisiyle bebekler konuşmayı daha hızlı bir şekilde çözebilir.
• Kitap okuyarak bebeklerinizin konuşmasını hızlandırabilirsiniz. Bebek kitaplarındaki basit kelimeler, çocuklarınızın kelime dağarcığının gelişmesini destekler. Ayrıca dil becerilerini geliştirerek konuşmaya daha hızlı başlamalarını sağlayabilir.
• Bebekler ne zaman konuşur diye arıyor ve bunun için endişe ediyorsanız süreci onlarla oyun oynayarak hızlandırabilirsiniz. Bebekler, başlangıçta taklit yoluyla dil öğrenir ve siz oyun oynayarak onlar için bu taklidi kolaylaştırabilirsiniz.
• Bebeklerinizin oyuncak hayvanları varsa onları birbiriyle konuşturarak da çocuklarınızın ilgisini çekebilirsiniz. En sevdiği oyuncağının konuştuğunu gören bebekler, kendileri de konuşmak için daha fazla çaba gösterebilir.
Her bebek farklı bir hızda büyüdüğü için onların konuşmasını beklerken sabırlı olmalısınız. Bebeğinizi destekleyerek ve onunla ilgilenerek dil gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Bebeklerde Konuşma Aşamaları Nelerdir?
Bebeklerin konuşma gelişimi, sosyal becerileri ve kendilerini ifade etmeleri açısından oldukça önemlidir. Bebekler ne zaman konuşur sorusuna cevap vermeden önce onun aşamalarını anlamak gerekir. Bebeklerin dil gelişimi aşamaları şu şekildedir:
0-12 ay
Dil öncesi dönem olarak adlandırılır ve bu dönemde bebekler, çevrelerindeki sesleri dinler. Yaptığınız yüz ifadelerini taklit eder ve agu benzeri sesler çıkarır. Genellikle bebekler bu dönemde seslere tepki verme ya da nesneleri takip etme gibi beceriler kazanır.
12-18 ay
Bebekler bu dönemde ilk sözcüklerini söylemeye başlar. Çoğunlukla bebekler 1 yaşına geldiklerinde ilk anlamlı kelimelerini söylemeye başlamış olur. Bebeklerin ilk kelimeleri, genellikle anne ya da baba gibi sıkça karşılaştıkları şeylerle ilgilidir. Bu dönemde bebekler tek heceli basit sözcükleri söylemeye çalışır.
18-24 ay
Bu dönemde bebeklerin kelime dağarcığı hızlı bir şekilde artar. İki kelimelik basit cümleler kurmaya başlayan bebeklerinizden “Anne gel.” gibi cümleler duymaya başlayabilirsiniz.
2-3 yaş
Çoğunlukla 2 yaşına gelen bebekler cümle kurmaya başlar. Kelimelerin nasıl bir araya getirileceği gibi kurallara aşina olurlar.
3-5 yaş
Bu yaş aralığında çocuklarınızın dil becerileri hızla gelişir. Kelime dağarcıkları artar ve daha karmaşık cümleler kurmaya başlarlar.
Bebek ne zaman konuşmaya başlar diye merak ediyorsanız hemen hemen çoğu çocuğun yukarıdaki aşamalardan geçtiğini bilmelisiniz. Ancak her çocuğun farklı olduğunu ve dil gelişiminin de bebekten bebeğe değişebileceğini bilmelisiniz.
Bebeklerin Konuşmasını Ne Etkiler?
Bebekler ne zaman konuşur sorusunun cevabı bazı faktörlerden etkilenir. Bundan dolayı her çocuk için konuşmaya başlayacağı zaman kendisine özeldir. Genel olarak bebeklerin konuşmasını engelleyen faktörler şu şekildedir:
• Bebekler, doğdukları andan itibaren sesleri ayırt etme özelliğine sahiptir. Doğduktan sonra bebekler annelerinin, babalarının ya da farklı harflerin seslerini ayırt etmeye başlayabilir. Bu yönüyle bebeklerin konuşmasını etkileyen faktörlerden birinin genetik olduğu söylenebilir.
• Konuşma eylemini gerçekleştirmek için bazı fizyolojik özelliklere sahip olunması gerekir. Konuşma işlevini yerine getiren organların sağlıklı çalışması, dil gelişimi için önemlidir. Ancak, bu organlar sağlıklı bir şekilde çalışmıyorsa çocuklar konuşmaya başlamakta güçlük çekebilir.
• Duyma becerisi de bebeklerin dil gelişimini doğrudan etkiler. Eğer bebekler işitme problemleri yaşıyorsa normal bebeklerden daha uzun sürede konuşmaya başlayabilirler. İşitsel geri bildirim eksikliği nedeniyle bebeklerin dil gelişimi gecikebilir. Benzer şekilde görsel algılama yeteneği de dil gelişimini etkileyebilir.
Bebeklerin dil gelişimini etkileyen çeşitli faktörler olsa da her çocuğun bireysel hızı göz önünde bulundurulmalı ve ona göre destek olunmalıdır. Sabırlı olduğunuzda zaman içinde bebeğinizin konuşmaya başladığını görebilir, onların her kelimesiyle siz de motive olabilirsiniz.