Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar

Dünyaya adapte olmaya çalışan bebekler için ağlamak çok doğal bir ihtiyaç olarak kabul edilir. Daha doğrusu bebekler için bir iletişim çabası, ihtiyaçlarını ya da huzursuzluklarını belli etme hamlesi olarak değerlendirilir. Ağlamanın nedenleri doğru analiz edilebilirse ebeveynler için endişe kaynağı olmaktan çıkabilir. Peki, bebekler neden ağlar? Birçok uzmanın ortak görüş bildirdiği, bebeklerin ağlama nedenlerini sizler için listeledik. Hadi gelin, bebeğiniz neden ağlıyor birlikte bakalım.

 

Bebekleri Ağlatan Nedenler ve Çözümleri

 

Yetişkinler olarak herhangi bir durumdan rahatsız olduğunuzda, sorunun kaynağına inerek çözmeye çalışır ya da şikayetinizi anlatarak etrafınızdan yardım istersiniz. Ancak bebekler bunların hiçbirini yapamayacağı için ilk aylarındaki en önemli yetenekleri olan ağlamaya yönelirler. Çoğu zaman her bebek ağlamasının bir ya da birkaç nedeni olabilir. Bebek neden çok ağlar sorunuza yanıt olabilecek nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

 

• Açlık hissettiklerinde

• Gaz çıkaramadıklarında

• Alt değişimine ihtiyaç duyduklarında

• Uykusuz kaldıklarında

• Ortam sıcaklığında veya soğukluğunda

• Kıyafetlerin rahatsız ettiği durumlarda

 

Bebeğinizi ağlatan genel sebepler yukarıdaki etkenler olsa da farklı nedenlerden dolayı ağladığını görebilirsiniz. En değerli varlığınız olan bebeğinizin ağlamasını önlemek için onun konforunu üst seviyeye taşıyan bazı alışkanlıklar edinebilirsiniz. Bebeğinizin ağlamasını önleyecek çözüm önerilerini şöyle sıralayabiliriz:

 

Uykuyu Etkileyen Faktörleri Düzenleyin

 

Yapılan bilimsel çalışmalar, bebeklerin aylar ilerledikçe azalmakla birlikte genel olarak 1 yaşına kadar günde ortalama en az 16 saat uyumaları gerekir. İlk aylarda bu süreler 20 saate kadar çıkabilir. Uykusuzluk durumu bebeklerin en fazla huzursuzluk yaşadığı nedenlerden biridir. Bu nedenle ağlayan bebeklerin uyku süreleri kontrol edilmeli ve uyumasına engel olabilecek gerekçeler ebeveynler tarafından araştırılmalıdır.

Bebeklerde, ağlama gerekçeleri çoğu zaman birbirini tetikleyebilir. Sağlıklı gelişim açısından en önemli ihtiyaç olan uyku için bebeklerinin karınlarının doymuş olması gerekir. En fazla 3 saatte bir bebeklerin emzirilmesi, uyuyorsa dahi uyandırılarak beslenme ihtiyaçlarının bu süreler içerisinde karşılanması oldukça önemli bir adımdır. Bebeklerin beslenme sürelerine dikkat etmek kaliteli bir uyku için olmazsa olmazlar arasındadır. Oldukça hassas bir cilde sahip olan bebeklerin cildini rahatsız etmeyecek ve fazla sıkmayacak türden kıyafet seçimi yapılmalıdır.

Karnı tok ve kıyafetleri uygun olan bebeklerin uyku problemi yaşama ihtimalleri oldukça zayıftır. Bu noktada beslenme ve doğru kıyafet seçimine ek olarak ortam sıcaklığının da bebeklerin uyku kalitesinde belirleyici olduğunu hatırlatmakta fayda var. İyi havalandırılmış mekânlarda bebekler için ideal oda sıcaklığı 21 ila 24 derece aralığıdır. Ayrıca bebeklerin, yetişkin bireyler gibi burundan nefes alıp ağızdan verme yeteneğinin henüz gelişmediğini bilmeniz gerekir. Bu nedenle burun tıkanıklığına sebebiyet vermemek için ortamın hava kalitesi iyi olmalıdır.

 

Günde En Az 6-7 Kez Altını Değiştirin

 

Bebeklerde en yaygın ağlama sebeplerinden biri de bez değişimine ihtiyaç duymalarıdır. Gün içerisinde periyodik aralıklarla bebeklerin altları kontrol edilmeli ve bezleri değiştirilmelidir. Burada en sık yapılan hatalardan biri bebeklerin uykusunu bölmek gerekçesiyle altlarının kontrol edilmemesidir. Günde en az 16 saat uyuması gereken bebeklerin yine günde en az 6-7 kez bezlerinin değişmesi gerekliliği düşünüldüğünde uykudayken de bezi kontrol edilerek değiştirilebilir. Uykusunu bölmemek için altını değiştirmediğiniz bebeğin, altı temiz olmadığında huzursuzlanarak ağlayacağını bilmenizde fayda var.

Çok sık kaka yapan ve altını ıslatan bebeklerin zorunlu ihtiyaçlarından biri olan gaz çıkarma evresi de ağlamaya neden olur. Bebeğinizin gaz çıkarma problemi olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan alacağınız tavsiyelere uyarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Genellikle beslenme sürelerinin hemen ardından yaşanan gaz problemlerinde bilinçli davranmak, bebeğinizin ağlamasının önüne geçmenizi sağlar. Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk 2-3 ayda gaz sancıları daha sık görülebileceği için bu konuya ayrıca dikkat etmek gerekir.

 

Etiketler: bebek sağlığı
Temmuz 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR