Bebekler, dünyaya adapte olmaya çalıştıkları bu süreçte uyku problemleri ile karşılaşabilir. İşte, bebeğim uyumuyor diyenler için birkaç çözüm önerisi.
Bebeğiniz doğduktan sonra özellikle birkaç ayda evinizdeki hiç kimse yeterince uyuyamayabilir. Bu süreçte bir bebeğin gün içinde ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu öğrenerek uyku probleminin nedenini anlayabilirsiniz. Bebeklerin gelişim dönemine göre uyku ihtiyacı ve süresi değiştiğinden öncelikle bu konu hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Yenidoğan bir bebek, 24 saatin 14-17 saatini uykuda geçirir. Bu uyku sürecinde bebekler, beslenebilmek için hem gündüzleri hem geceleri sık sık uyanır.
Bebeğinizin uyumama sebepleri kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Yeni anne baba olan pek çok çitf, 1 aylık bebek neden uyumaz sorusunu sıklıkla sorar. Bunun en önemli sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebeğin acıkması, onun uykusunun sürekli bölünmesine yol açar. Bebeklerin mide kapasitesi küçük olduğundan beslenmek için sık sık uyanırlar. 2 aylık bebek neden uyumaz sorusunun yanıtı da buna benzer şekildedir. Bunun yanı sıra bebeklerin büyüme atakları, diş çıkarma süreçleri ya da bağırsak gazı gibi fiziksel rahatsızlıkları da uykusuzluk sebebi olabilir. Bebeklerin uyumamasının diğer yaygın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Bütün gece uyanık kalan bebek, aynı zamanda anne babanın uyumasını da engeller. Yeni doğmuş bebeğinizin gece davranışları dışarıdaki hayata alıştıkça kendiliğinden düzelir. Bunun düzelmesi için sizin atabileceğiniz en iyi adım ise gündüz uykularını üç saatle sınırlamaktır. Buna ek olarak bebeğinizin gündüz ile gece arasında ayrım yapmasına yardımcı olmak için odasını karanlık tutmayı deneyebilir; gece beslenmesi sırasında televizyonu açmaktan kaçınabilirsiniz.
Yenidoğan bebeklerin çoğu, gece en az iki ya da üç kez beslenmeye ihtiyaç duyar. Beslenme için sık sık uyanmak bebeğin uykusunun neredeyse tamamen açılmasına neden olur. Hatta midesinin tam dolu olması tekrar uykuya dalmasını engelleyebilir.
Öncelikle bebeğinizin doktoruyla konuşarak gece boyunca ne sıklıkta yemek yemesi gerektiği konusunda bilgi alabilir, çözüm önerilerini dinleyebilirsiniz. Eğer doktorunuz gece beslenmelerine belli bir sınır koyuyorsa bebeğinizi yavaş yavaş uyku süresini uzatmaya alıştırabilirsiniz.
Bebeklerin çoğu yüzüstü yatırıldıklarında kendilerini güvende hisseder ancak bu pozisyon uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Ani bebek ölümü sendromlarıyla bağlantılı olduğu düşünülen yüzüstü pozisyon yerine her zaman sırtüstü yatırmanız önerilir. Eğer bebeğiniz sırt üstü yatamıyorsa uyku pozisyonunu alamadığı için uyumakta zorlanabilir. Bu aşamada onu kundaklamayı ya da ona emzik vermeyi deneyebilirsiniz.
Uyku sorunları, anne babaları zorlayan problemlerin başında yer alır. Bebeğinizin uyku sorununu çözmek için şu yolları deneyebilirsiniz;
• Her akşam aynı saatte banyo yapmak, kitap okumak ve ninniler söylemek gibi rutinlerle bebeğinizi uykuya hazırlayabilirsiniz.
• Bebeğinizin odasını uyku için ideal hâle getirmeniz gerekir. Bunun için serin, karanlık ve sessiz bir ortam yaratabilirsiniz.
• Yeterli gündüz uykusu, gece uykusunun daha verimli olmasını sağlar ancak çok uzun gündüz uykuları da gece uyuyamamaya neden olabilir. Bu nedenle iki uyku aşamasının dengede kalmasını sağlamanız gerekir.
• Beslenme sonrası bebeğinizin gazını almak için zaman ayırarak uykuya daha rahat bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizi gün içerisinde rahat uyutmanızı sağlayacak kangurulara, seyahatlerde işinizi kolaylaştıracak bebek arabaları ve oto koltuklarına Kraft üzerinden ulaşabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.