Bebeklerde Kaka Rengi Neyi İfade Eder?

Bebeklerde Kaka Rengi Neyi İfade Eder

Bebeğinizin kakası, hem tükettiği besinlere hem kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Kaka renklerinin hangi anlama geldiğini öğrenerek ve bebeğinizin kakasını takip ederek olası sağlık sorunlarını erkenden fark edebilirsiniz. Peki, bebek kakası hangi renklerde olabilir ve bu renkler ne anlama gelir?

 

Normal Kaka Renkleri

 

Yeni doğan bebekler, anne sütü veya mamayla beslendikleri için bağırsakları genellikle yumuşak ve hafif sulu dışkı üretir. Dışkının dokusu gibi rengi de sıvı beslendikleri için sarı veya yeşil şeklindedir. Bebek kaka renkleri arasında normal kabul edilen sarı ve yeşil kaka çoğunlukla bebeğinizin sindirim sisteminin olması gerektiği gibi çalıştığına işaret eder. Ancak kimi durumlarda renk tonlarına dikkat etmek gerekebilir. Sarı- yeşil renkteki kakanın farkları ve tonların anlamları şu şekildedir:

 

Sarı Kaka

 

Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde görülen sarı renk kaka normal kabul edilir. Kaka rengi, sarıdan hardal rengine dönebilir. Hardal rengi kaka da sarı renk kaka kadar doğaldır. Ton değişiminin nedeni sütünüzdeki besin değerleriyle veya mama takviyesiyle ilgili olabilir.

 

Kahverengi Kaka

 

Anne sütünden mamaya geçen bebeklerin kakası, hardal ve kahverengi arasında bir renge sahip olabilir. Bebeğinizin kakasının rengi ve kıvamı, beslendiği mamamın içeriğindeki takviyelere bağlı olarak şekillenir.

 

Yeşil Kaka

 

Genellikle bebeğin suyla şeker almasını sağlayan ön sütün memede fazla üretilmesi nedeniyle görülen kaka rengi yeşildir. Koyu yeşil kaka, demir takviyeli besinler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bebeğiniz ilk defa yeşil renk kaka yapıyorsa endişelenmeden kakasını kontrol etmeye devam edebilirsiniz.

 

Anormal Kaka Renkleri

 

Bebeklerin özellikle sindirim sistemlerinde veya genel sağlıklarında bir sorun olduğunu normalin dışındaki kaka renkleri aracılığıyla anlamak mümkündür. Anormal kaka renklerini bebeğinizde ilk defa gözlemliyorsanız telaşlanabilirsiniz. Bazı renklerin bir kez görülmesi bile önlem almayı gerektirirken, kimi renklerin devamlı görülmesi durumunda harekete geçmeniz bebeğiniz için hayati olabilir. Dikkat etmeniz gereken anormal kaka renkleri şunlardır:

 

Yeşil Kaka

 

Bebeğinizin kakasında nadiren veya kısa süreli olarak yeşil renge rastlamanız normaldir. Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, gereğinden fazla demir alımı veya enfeksiyonlar bebeğinizin uzun süre boyunca yeşil dışkılamasına yol açabilir. Böyle bir durumda doktorunuza danışmak ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda beslenme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmek önemlidir.

 

Beyaz Kaka

 

Bebeğinizin kakasının rengi sarıdan beyaza dönük veya beyaz renkli olduğunda dikkatli olmalısınız. Kakada beyaz renk, bebeğinizin karaciğerinde veya safra kesesinde bir sorun olduğuna işaret ediyor olabilir. Böyle durumlarda acil tıbbi müdahale gerektiğinden bebeğinizi doktora götürebilir ve doktorunuza danışabilirsiniz.

 

Kırmızı Kaka

 

Bebeğinizin kakası kırmızı renkliyse dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir. Bebeğin anüs bölgesinde çatlaklar olması veya başka sindirim problemleri dışkının kanlı çıkmasıyla sonuçlanabilir.

 

Siyah Kaka

 

Süt ve mamayla beslenen bebeklerin kakasının siyah olması tehlikelidir. Siyah kaka, sindirim sisteminde yaşanan iç kanamalarının veya başka sorunların belirtisi olabilir.

 

Bebeğin Siyah Dışkılaması Her Zaman Tehlikeli Mi?

 

Yeni doğan bebeklerde kaka rengi, bağırsaklar ilk kez dışkı ürettiğinden siyah olarak görülebilir ve bu durum normaldir. Yeni doğan bebeklerin ilk kakası genellikle siyah veya koyu yeşil renkte olur. Bunun nedeni doğumdan önce bebeğin bağırsaklarında safra, amniyon sıvısı ve mukus gibi vücut sıvılarının birikmesidir. Anne karnındayken 10 - 12 haftalarında bebeğin bağırsaklarında birikmeye başlayan sıvıya mekonyum denir. Mekonyum, bebeğinizin ilk ve sonraki birkaç gün boyunca dışkısında bulunabilir. Siyah dışkı, zaman içinde bağırsaklardan tamamen atılır ve bağırsaklar temizlenir. Bebeğinizin kakasındaki siyah renk birkaç gün sonra azalmadıysa veya siyah renk doğumdan çok sonra görülüyorsa anormal kabul edilir.

 

 

Etiketler: bebek sağlığı
Eylül 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR