Çocuklarda balgamı geçirmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Evde doğal veya basit tekniklerle çocuğunuzun balgamının geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak bunları denemeden önce bir uzmandan bilgi almanızda fayda vardır. “Çocuklarda balgam nasıl çıkarılır?” sorusu için şunlar önerilebilir:
Çocuklarda ve bebeklerde balgam, özellikle hastalıkla birlikte görülmesi normal bir durumdur. Bu balgamın nedeni çeşitli faktörlere dayanabilir. Solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, astım gibi hastalıklardan dolayı çocuklarda balgam görülebilir. Ayrıca bu hastalıkların yanı sıra çocuklarda balgam oluşumunu tetikleyen başka unsurlar da vardır. Örneğin; evde bulunan havalandırma sistemlerinin filtrelerinin kirli olması da balgamı artırabilir.
Virüs ve bakterilere karşı hassasiyetin arttığı kış aylarında çocuklarda balgam görülme olasılığı da artar. Çünkü soğuk havalarda çocukların bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve hastalıklara karşı yeterince güçlü kalamayabilir. Bu da öksürük ve ona bağlı olarak balgam oluşumunu tetikler. Ayrıca çocuğun sigara içilen ortamda sık sık durması da balgam oluşumuna neden olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde balgam söktürücü olarak herhangi bir yöntem uygulamadan önce balgamın nedenini tespit etmek oldukça önemlidir.
Çocuklarda ve bebeklerde balgam nedeniyle bazı semptomlar görülür. Bu şikayetler çocukların yaşam kalitesini düşürür. Ancak bu belirtileri gözlemleyerek çocuğunuzun balgam çıkarmakta zorlandığını anlayabilirsiniz. Çocuklarda balgam belirtileri genellikle şunlardır:
Çocuklar hasta olduklarında farklı renklerde balgam çıkarabilir. Balgamın rengi ve kıvamı bazı anlamlara sahiptir. Eğer çocuğunuz beyaz renkli balgam çıkarıyorsa, üst solunum yollarında burun dokuları şişmiş ve sinüsleri tıkanmış olabilir. Buna bağlı olarak da artan mukusunu öksürük yoluyla atar. İlk başta sarı, sonrasında ise yeşile dönen balgam ise bakteri ve viral hastalıklara işaret edebilir. Balgamın sarıdan yeşile dönmesinin nedeni ise bronşit ve zatürreden dolayı alt solunum yollarında enfeksiyon oluşumu gibi anlamlara gelebilir.
Çocuğunuzda balgam şikayeti varsa ve evde doğal yöntemlerle hâlâ balgamı atamadıysa, bir hekime başvurmanız gerekir. Çocuğunuzda balgamın nedenini tespit eden doktor, uygun tedavi yöntemi ve ilaçları sunarak sorunun geçmesini sağlayacaktır. Doktorunuzdan “çocuklarda balgam nasıl atılır?” sorusunun yanıtını da öğrenebilir ve balgam oluşumunu en aza indirgemek için öneriler alabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.