Doğum Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Hamileliğin son dönemlerine doğru yaklaşırken karşılaştığınız pek çok durumu doğum belirtileri olarak nitelendirebilirsiniz. Bu noktada gerçek doğum belirtilerini erken belirtilerle karıştırmamak ya da tam tersi erken belirtileri gerçek belirtilerle karıştırmamak oldukça önemli. Sakin kalmak ve işaretleri doğru okumak için gerçek doğum belirtilerini önceden bilmenizde fayda var. O zaman gelin, bu heyecan dolu yolculuğun işaretlerine birlikte göz atalım!
Doğumun Erken Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin son dönemlerine doğru vücudunuz doğum için hazırlık yapmaya başlar. Bu süreçte de doğumun erken belirtileri ortaya çıkar. Doğumun erken belirtileri, doğumdan bir ay öncesinde görülebileceği gibi aktif olarak doğum başlamadan birkaç saat öncesinde de görülebilir. 36 haftalık gebelik doğum belirtileri olarak bilinen erken belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Hamileliğin son haftalarında sıkça rastlanan ve doğumu taklit eden, düzensiz ve çoğu zaman ağrısız Braxton Hicks kasılmaları,
Rahim ağzının incelmeye ve genişlemeye başlamasıyla görülebilen hafif kanama veya lekelenmeler,
Bebek, doğum kanalına doğru ilerlemeye başladığında karın bölgesinde belirgin şekilde oluşan düşüş,
“Yuvayı hazırlama duygusu” olarak da bilinen doğum öncesi enerji patlaması,
Kasların gevşemesi nedeniyle yaşanan ishal,
Kilo alımının durması ve hatta kilo verme,
37 haftalık gebelik doğum belirtileri ve sonraki haftalarda görülebilen bu durumlar, erken belirtiler arasında yer alır. Özellikle rahim ağzınızın genişlemeye başladığını kontrolleriniz sırasında doktorunuz tarafından da duyabilirsiniz.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Doğuma 10 gün kala belirtiler, yavaş yavaş gerçek doğum belirtilerine dönüşür. Annenin vücudunun bebeği doğurmaya hazır olduğunu gösteren gerçek doğum belirtileri, doğumun başlamasına çok kısa bir süre kala ortaya çıkar ve hastaneye gitme zamanınızın geldiğini anlamanıza yardımcı olur. Bu süreçteki en belirgin doğum belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Düzenli ve sık aralıklarla gerçekleşen, 30-70 saniye arasında süren güçlü kasılmalar
Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile birlikte yaşanan tuvalete çıkma hissi
Özellikle filmlerden alışık olduğunuz gibi suyun gelmesi
Sırtın alt kısımlarında şiddetli ağrılar
Vajinal akıntı
Bu belirtiler arasında yer alan suyun gelmesi, tam olarak filmlerdeki gibi yaşanmayabilir. Hatta bazı kadınların hiç suyu bile gelmeyebilir. Amniyotik sıvı sızıntısı olarak bilinen suyun gelmesinin doğumların yalnızca %15’inde gerçekleşen bir durum olduğunu söylemek mümkün.
Doğum Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Doğum belirtileri, erken belirtilerle karıştığı için genellikle anlamak zor olabilir. Vücudunuzun verdiği sinyalleri doğru şekilde yorumlamayı öğrendiğinizde doğumun başladığını ve ne zaman hastaneye gitmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. İlk yorumlamanız gerekenlerden biri ise belli aralıklarla gelen kasılmalar. Braxton Hicks kasılmalarıyla karşılaştırıldığında gerçek kasılmalar daha ağrılıdır. Üstelik pozisyon değiştirseniz bile kolay kolay hafiflemez. Kasılmaların süresi ve sıklığını takip ederek belirtileri daha iyi anlayabilirsiniz.
Belirtileri yorumlamakta zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doğum yaklaşırken gittiğiniz kontrollerde doğumun başladığını nasıl anlayacağınızı doktorunuza sorabilirsiniz. Bu noktada doktorunuz “Kasılmalar yaklaşık 5 dakika arayla geldiğinde ve 30 saniye boyunca sürdüğünde gel” diyebilir. Böylece daha kontrollü şekilde hareket edebilirsiniz.
Her kadında görülmese de eğer suyunuzun geldiğini görüyorsanız doğumunuzun kesin olarak başladığını anlayabilirsiniz. Suyunuz filmlerdeki gibi fazla gelmeyeceği için işaretleri anlamakta zorlanabilirsiniz. Dolayısıyla sızıntı şeklinde su geldiğinde de doktorunuza başvurmanız gerekir. Her hamilelik gibi her doğumun da farklı olabileceğini unutmamanızda fayda var. Emin olamadığınız her durumda doktorunuza danışarak destek alabilirsiniz. Bazı şeylerin farklı olduğunu hissettiğinizde sinyalleri dikkate alarak doğumunuz için kendinizi hazırlayabilirsiniz.
Etiketler: anne sağlığı, bebek sağlığı
Mayıs 20, 2024
Listeye dön