Gebelik Esnasında Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?

Gebelikte Hangi Gıdalar Tüketilmelidir

Her hamilelik süreci ve hamilenin bünyesi farklı olduğu için bu liste, kişiye özel olarak hazırlanabilir. Genel olarak sağlıklı bir gebelik yaşayan kadınların süreç boyunca normal ağırlık kazanımının 10 kg ile 14 kg arasında olması beklenir. Gebelik sürecinde dengeli beslenerek siz de ideal kilo artışını yakalayabilir; çeşitli egzersizler ve düzenli uyku planlamasıyla kendi fizyolojik gereksinimlerinizi karşılayabilirsiniz. Gebelikte yetersiz ve sağlıksız beslenme, çeşitli deformasyonlara ve anomalilere neden olabileceğinden hamile kadınların bu noktaya oldukça dikkat etmesi gerekir.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi için tüketmeniz gereken besinleri yemeniz, vücudunuza kazandırmanız gereken vitaminleri doğru oranlarda temin etmeniz oldukça önemlidir. Doğru beslenme yalnızca hamilelik sürecinde değil, doğum sonrasındaki emzirme sürecinde de dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Salgılanacak sütün, besin ve enerji değerlerinin desteklenmesini sağlayan beslenme alışkanlıkları hem anne hem bebek için oldukça önemlidir. Özellikle 20. haftadan sonra bebeğin gelişimiyle birlikte vücudun gereksinimleri de artar. Bu sebeple annenin özellikle 20. haftadan sonra tüketmesi ve tüketmemesi gereken gıdalar listesine uyum sağlaması gerekir.

 

Sağlıklı Beslenme için Gebelikte Tüketilmesi Gereken Gıdalar

 

Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen kadınların sıkça araştırdığı konuların başında, hamilelikte ne yenir sorusu gelir. Hem kendisi hem bebeği için sağlıklı besinler tüketmek isteyen annelerin gelişim sürecini başarıyla tamamlamak için tüketmesi önerilen gıdaların başında proteinler yer alır. Hamilelik sürecinde protein alımı normal zamanlara kıyasla daha fazla olacağı için süt, yumurta, yoğurt, peynir, tavuk, kırmızı et ve balık gibi gıdalara ağırlık verebilirsiniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin değerlerini karşılamak için gebelerin, bol bol meyve ve sebze tüketmeleri de oldukça önemli.

Hamilelik döneminde demir yönünden zengin gıdaların, diyet listesine eklenmesi de oldukça faydalı ve verimli sonuçlar ortaya koyar. Kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tahıl ürünleri gibi yiyecekler demir açısından zengin içeriklere sahip olduğundan mutlaka tüketilmelidir. Bu gıdaları tüketirken çay-kahve tüketiminden uzak durmak, demir emiliminin engellenmemesi açısından büyük önem taşır. Bebeğin iskelet yapısının gelişmesine destek olan kalsiyum açısından zengin gıdalar da annelerin beslenme planlarına dahil edilebilir. Bunun için anne adayları süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagilleri günlük beslenme rutinine ekleyebilir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanımı, bebeğin beyin gelişimini olumlu yönden etkilediğinden bu noktaya da dikkat etmek gerekir.

 

Gebelikte Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

 

Hamilelikte ne yenmelidir sorusunun yanıtını arayan anne adayları, aynı zamanda  yanı sıra tüketilmemesi gereken gıdaları da araştırır. Gebelik sürecinde uzak durulması gereken besinler, hem annenin fizyolojik sistemini korumak hem bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemek açısından büyük önem taşır. Gebelik döneminde tüketilmemesi gereken gıdalar şu şekilde sıralanabilir;

 

Pastörize edilmemiş süt ürünleri

Çiğ veya az pişmiş etler

Bakteriye açık sakatatlar

Pişmemiş deniz ürünleri

Çiğ veya az pişmiş yumurta

Gazlı içecekler

Çay-kahve

Hazır meyve suları

Paket gıdalar

Sigara

Alkol

Bitki çayları

Derin su balıkları ve büyük balıklar

 

Hamilelik sürecinde tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken gıdalara dikkat eden kişilerin anne-bebek sağlığı noktasında rahat bir süreç tamamladıkları gözlenir. Bu noktada siz de gebelik sürecini güvenli bir şekilde tamamlamak için beslenme rutininize gerekli hassasiyeti gösterebilirsiniz.

 

 

Etiketler: anne sağlığı
Nisan 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR