Hayatın en heyecanlı bekleyişi sayılabilecek hamilelik döneminde, gebeliğe bağlı kasık ağrıları sık sık görülebilir. Rahmi tutan bağların zamanla gerginleşmesi ve ani hareketler, hamilelikte kasık ağrısı nedeni olabilir. Hamileliğin farklı zamanlarında ortaya çıkan ağrıların kendine özgü anlamları olabilir. Gebelik başlangıcındaki ağrılar sıklıkla bebeğin rahim içine tutunmasına ve yerleşmesine bağlı olarak ortaya çıkarken gebeliğin sonlarına doğru oluşan ağrıların yalancı doğum sancısı olarak nitelendirilen kasık ağrıları olduğu görülür.
Hamileliğin yeni başlangıcında birçok anne adayında kasık ağrıları görülür. Bunun öncelikli nedeni, döllenmiş yumurtanın rahim içinde tutunmaya çalışmasıdır. Rahim belli bir oranda genişler, rahmin vücuda tutunmasını sağlayan kordonlar gerilir ve bu durum da bazen kasık ağrılarına neden olabilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, ağrılar ilk haftadan itibaren başlayabilir. Bazı durumlarda ağrılar ilk birkaç ayda kesilir ancak bazen de doğuma kadar hareket edince, yatakta sağa ya da sola dönünce, hapşırınca hissedilebilir. Hamilelikte kasık ağrısı aynı zamanda vücutta değişen hormonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Anne adaylarının hamilelik süreci boyunca kendini rahat hissetmesi, vücudunda ortaya çıkacak olan ağrıları daha fazla tolere etmesini sağlayabilir. Sık sık dinlenmek ve bolca uyumak ağrıların hafifletilmesinde faydalı olabilir. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren açık havada düzenli yürüyüş yapmak da kasık ağrılarının verdiği rahatsızlığı giderebilir. Düzenli ve sağlıklı beslenme ile bebeğinizin ve kendinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Hamilelikte kasıkta başlayan ve zaman zaman kendini hissettiren kasık ağrıları, bebeğin gelişimine bağlı olarak normal kabul edilir. Ancak ağrılara kusma, kanama ve ateş gibi ekstra semptomlar eşlik ediyorsa, kasık ağrılarını ciddiye almalı ve mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Özellikle de kasık ağrılarının yanı sıra vajinal kanama durumu söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmeli ve yatak istirahatine başlamalısınız. Kanamalar, kasık ağrılarına eşlik ediyorsa bu durum bebeğin rahim içinde tutunamadığı anlamına gelebilir. Bazı durumlarda lekelenme şeklinde ortaya çıkan vajinal kanamalar ortaya çıkabilir. Bu durumlar sıklıkla bebeğin rahim içine yerleşirken oluşan ve endişe edilmemesi gereken durumlardır. Bıçak batması gibi oldukça rahatsız edici ağrıların da zaman kaybedilmeden doktor gözetiminde kontrol edilmesi, bebeğiniz ve sizin için oldukça önem taşır.
Gebeliğin başlangıcıyla birlikte annenin vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler psikolojik ve fizyolojik yeni durumlar ortaya çıkarabilir. Annenin kendini sürekli yorgun hissetmesi, aşırı duygusallık gibi psikolojik ruhsal durumlar hormonların hızla değişmesi nedeniyle meydana gelir. Vücutta salgınan hamilelik hormonları nedeniyle göğüslerde değişiklik, ağızdaki tat duyusunda farklılaşma, sindirim sisteminde gaz oluşumu gibi fiziksel sorunlar da normal sayılabilir. Kasık ağrıları tüm bu değişikliklerle birlikte hamileliğin ilk belirtileri arasındadır. Sağ ve sol kasıkta hissedilen kasık ağrıları, bebeğin rahim içinde yerleştiği bölgeye göre değişebilir. Hamilelikte kasık ağrıları her ne kadar normal kabul edilse de bazı durumlarda acil müdahale gerektiren durumlar da ortaya çıkabilir. Dış gebelik oluşumu, acil müdahale edilmesi gereken durumların başında gelir. Dış gebelikte de tıpkı gerçek gebelikte oluşan belirtiler ortaya çıkar. Bu da anne adayının kendini hamile hissetmesine neden olur. Kasık ağrıları da dış gebelik belirtileri arasındadır. Dış gebelik durumu fark edildiğinde acil tıbbi müdahale edilmesi şarttır. Apandisit, bebeğin düşme tehlikesi ya da en baştan rahime tam olarak tutunamaması, böbrek taşı ve kum, erken doğum, rahmin erken açılması ve yırtılması gibi nedenler de kasık ağrılarına sebebiyet verebilir.
Siz de hamilelik sürecini keyifli bir biçimde geçirmek için doğum sonrası ihtiyacınız olacak anne ve bebek ürünlerine şimdi göz atın. Kraft imzalı bebek ürünleriyle, ona sevgi dolu zamanlar hazırlayın.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.