İlk kez baba olmak, dünyanın en inanılmaz ve aynı zamanda en heyecanlı deneyimlerinden biri olabilir. Ayrıca baba adayı da tıpkı anne adayı yeni duygularına alışmakta zorlanabilir ve zaman zaman yeni hayatındaki endişeler onu korkutabilir. Bebek gelmeden önce yapacağınız hazırlıklarla stres yönetimini ve çocuğunuzla geçireceğiniz ilk değerli anlara yeterince odaklanmayı başarabilirsiniz. İşte müstakbel babalar için yeni doğan bebeğe bakmak ve hayattaki yeni rolüne uyum sağlayabilmek için kullanışlı ipuçları ve tavsiyeler listesi…
Eşinizi Her Zaman Destekleyin
Baba adayı olarak tabii ki siz de en az anne adayı kadar heyecanlı ve endişelisiniz, ancak unutmayın anne adayı gerek hormon değişiklikleri gerekse bebekle kurduğu yakın ilişkiden dolayı hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan daha zor bir süreç geçirir. Eşinizi hem doğum öncesi hem de doğum sonrası süreçte yalnız bırakmamaya çalışın. Onunla birlikte doktor kontrollerine gidin, birlikte zaman geçirin ve onu anlamak için özen gösterin.
Eşiniz ile İlgilenin
Eşiniz hamilelik ve doğum sonrası süreçte yaşadığı fiziksel süreçlerden dolayı görünüşüyle ilgili olumsuz fikirlere sahip olabilir. Onu sevdiğinizi ve önemsediğinizi hissetmesini sağlayın.
Ev İşlerine Yardımcı Olun
Bulaşıkları yıkamak, evi süpürmek, yemekleri hazırlamak gibi ev işlerinde eşinizle birlikte hareket edin, tüm yükleri ortak olarak paylaşın.
Bebek Bakımında Aktif Olun
İlk kez baba olmak şüphesiz zaman zaman bunaltıcı olabilir. Ancak bebeğin bakımına ilk günden aktif olarak dahil olmak hem eşinizin yükünü biraz hafifletir hem de bebekle bağınızı güçlendirebilir. Bebeğin altını değiştirme, gazını çıkarma, uyutma gibi bebek bakım aktivitelerini mutlaka eşinizle ortak ilerletin.
Emzirme Konusunda Eşinize Yardım Edin
Eşiniz bebeği emzirirken onun yanında durmak, destek sağlaması için yastık getirmek, emzirme sırasında eşinize içecek bir şeyler hazırlamak hem anneyi rahatlatır hem de bebeğinizle aranızdaki iletişimi güçlendirebilir. Anne sütünün verilemediği durumlarda bebeğinizi biberonla siz besleyebilirsiniz.
Bebeğinizle Konuşun
Bebeğiniz konuşmayı bilmiyor olabilir ancak sizin sesinizi duymak onu rahatlatabilir. Aynı zamanda bebekle konuşma onun dil becerilerini geliştirmesine de yardımcı olabilir.
Bebeğinizi Gözlemleyin
Bebekler konuşamadıkları için ne istediklerini dile getirmeleri oldukça zordur. Ancak onun tüm hareketlerini dikkatlice gözlemleyerek ne istediğini anlayabilirsiniz.
Bebeğinizle Bire Bir Zaman Geçirin
Bebeğinizle geçirdiğiniz ilk günler büyülüdür, sadece ikiniz için zaman ayırın. Ona ninniler söyleyebilir, sallayabilir, göğsünüzde taşıyabilir ya da sadece onunla konuşarak bağlarınızı güçlendirebilirsiniz.
Yardım İsteyin
Her bebeğin karakteri birbirinden farklıdır. İster ilk ister beşinci bebeğiniz olsun, her seferinde ebeveynlik ile ilgili yeni bir şeyler öğrenmeniz mümkün. Yeni bir baba olarak bebek bakımı ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz bilgiler için yakınlarınıza danışabilir, hatta psikolojik bir destek alabilirsiniz.
Hayatınızın İplerini Elinizde Tutun
Yeni bir bebeğe sahip olmanız hayatınızdan vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Tabii ki koşullar farklı olacak ve hayatınız biraz daha yoğun hale gelecek, ancak arkadaşlarınızla vakit, geçirmek, spor yapmak ve film izlemek gibi sosyal aktivitelerinize de zaman ayırmayı unutmayın.
Yalnız Kaldığınız Zamanlar İçin Planlar Yapın
Kendinize mutlaka zaman ayırmak için eşinizle bir ekip oluşturabilirsiniz. Haftanın belirli günleri dönüşümlü olarak bebeğinize bakabilir, biraz rahatlamak için eşsiz bir fırsat yaratabilirsiniz. Yalnız kaldığınız zamanları verimli kullanmak için önceden planlar hazırlamanız da önemlidir.
Uykuya Önem Verin
Yeni doğan bebeğinizin uyku problemleri olabilir ve bu durum sizi de uykusuz bırakarak tahammül seviyesini zorlayabilir. Böyle bir durumda eşinizle anlaşarak uykunuzu düzenleyebilirsiniz. Gece uykusunu tam alabilmek için gece bebek bakımı sorumluluğunu değiş tokuş yapabilirsiniz.
Bebeğinizle Bağ Kurun
Bebek ile bağ kurmak anneler için olduğu kadar babalar için de büyük önem taşır. Bebek ağladığında onu hemen annenin kucağına vermek yerine onu siz sakinleştirmeye çalışın. Onu rahatlatmak aranızdaki bağın güçlenmesine yardımcı olabilir.
Bebeğinizin Sağlığı İçin Sürekli Endişelenmeyin
Hem gebelik döneminde hem doğum sırası ve sonrasında bebek ile ilgili komplikasyonlar olabilir. Bunları atlatabilmek için doktorunuz gerekli tedavileri yapabilir. Doğum kusurları ve komplikasyonları olasılığını aklınızda tutmak ve gerçekçi bir şekilde yüzleşmek endişelerinizi gidermeye yardımcı olabilir.
Finansal Açıdan Hazır Olun
Bebeğin doğum öncesi, sırası ve sonrasında masraflar olabileceğini önceden kestirmeniz önemlidir. Bebek bezleri, biberonlar, oyuncaklar ya da bebek kıyafetleri ve sürpriz harcamalar için yeterli bütçe ayırdığınızdan emin olun.
Aracınızı Kontrol Ettirin ve Bebek Koltuğu Takın
Bebeğiniz doğuma yaklaştığında olası ihtiyaç için aracınızın bakımını yaptırın ve sorunsuz çalıştığından emin olun. Bebek doğduktan sonra onu aracınız ile kontrollere ya da seyahate götürmek için bebek araç koltuğu almanız oldukça önemlidir.
Öğünlerinizi Önceden Hazırlayın
Bebeğin doğumu, yemek hazırlamak ve hatta yiyebilmek için zaman ayırmanızı zorlaştırabilir. Ancak genel sağlık durumunun korunması için sağlıklı beslenmek de elzemdir. Yorgun ve aç olarak eve geldiğinizde hazır bir yemek olması için yemeklerinizi boş zamanlarda hazırlayabilir ve dondurucuda saklayabilirsiniz. Ne yemek yapacağınızı düşünmek yerine hazır bir yemeği eşiniz ile paylaşarak bebeğinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Diğer Babalarla Arkadaş Olun
İlk defa baba olduysanız, sizinle aynı süreçten geçen ve babalık hislerini deneyimleyen diğer babalarla konuşmak sizi rahatlatabilir. Ortak deneyimler, benzer bir bakış açısı kazanmanıza ve destek görmenize yardımcı olabilir.
İş ile İlgili Planlamalar Yapın
Ailenin yeni üyesini karşılarken aklınızın işte kalmasını ya da iş yeri ile ilgili problemler çıkmasını önlemek için kurum ya da şirket yetkilileri ile görüşün. Doğum sonrası ilk günler için izin almayı deneyin ve hatta bebeğinin ileriki dönemi için işyerine yakın kreşleri araştırın.
Yeni Baba Olmanın Keyfini Çıkarın
Bebek büyütmek elbette kolay değil ama çok eğlenceli olduğunu da unutmayın. Bebeğinizle birlikte zaman geçirmenin ve onun büyümesini izlemenin keyfini çıkarın.