Sizi hem şaşırtıp hem de meraklandıracak bu hareketler tam olarak nedir? Doğumdan itibaren bebeklerde gözlemlenen ve refleks adı verilen bu hareketler, aslında bebeklerin sağlıklı olduklarının, gelişimlerinin doğru şekilde ilerlediğinin göstergesidir. Bebeğiniz dünyaya uyum sağlarken onu, daha iyi tanımanızı sağlayacak bilgilere ulaşmak için içeriğin devamına göz atabilirsiniz.
İlkel refleksler olarak bilinen yenidoğan refleksleri, uyarıya yanıt olarak otomatik gerçekleşen bir kas reaksiyonudur. Sinir sisteminin sağlıklı geliştiğinin ve fonksiyonlarını gerçekleştirdiğin işareti olan ilkel refleksler, bebeğiniz büyüdükçe kaybolur. Normalde ortadan kaybolacağı yaştan sonra hâlâ devam eden bir refleks varsa beyin veya sinir sistemi hasarının bir işareti olabilir. Bu nedenle doktorlar, rutin muayeneler sırasında bebeğin gelişimini kontrol etmek için ilk olarak reflekslerin takibini yapar.
Bebeğin sağlıklı olduğunun bir göstergesi olan refleksler, fiziksel ve nörolojik gelişiminin önemli bir parçasını oluşturur. Peki, bebeklerde hangi refleksler görülür? İşte, yeni ebeveynlerin sıkça rastlayabileceği temel yenidoğan refleksleri…
Babinski refleksi, yenidoğan refleksleri arasında dikkat çeken ve oldukça önemli bir yere sahip olan tepkilerdendir. Bebeğinizin ayak tabanına hafifçe dokunduğunuzda refleksin nasıl ortaya çıktığını görebilirsiniz. Ayak tabanına dokunulan bebek, yetişkinlerin aksine parmaklarını dışarı doğru açar. Doğumdan itibaren ortaya çıkan babinski refleksinin 6 ay ile 2 yaş arasında yok olması gerekir.
Bu refleks, rahat durumda ve yüz üstü yatan bir çocuğun başını hareket ettirmesiyle ortaya çıkar. Bebeğin başının dönük olduğu taraftaki kolu ve bacağı düz açılırken diğer kol ve bacağı bükük durumda kalır. Aynı zamanda bebeğin bükük olan taraftaki eli de sımsıkı bir yumruk şeklindedir. Doğumdan itibaren görülen tonik boyun refleksinin 5-7 ay arasında tamamen kaybolması beklenir.
Moro refleksi, bebeğin herhangi bir ani uyarana karşı gösterdiği tepkilerden oluşur. Yüksek ses, düşme hissi ya da ani hareketler bu uyaranlardan bazılarıdır. Bebek, uyaranlar karşısında başını geriye atar. Kollarını ve bacaklarını açarak irkilir. Reflekse ek olarak ağlama ve huzursuzluk da oluşabilir. Bunların ardından bebek, kollarını sanki kendisine sarılıyormuş gibi birleştirir. Doğumdan itibaren görülen bu refleksin 4. ayda zayıflaması ve 6. aydan sonra artık görülmemesi beklenir.
Gag ve öksürme refleksi, bebeklikten itibaren görülür ancak ortadan kalkmaz. Hayat kurtaran bu iki refleksten biri olan gag, otomatik olarak öğürme şeklindedir. Boğazın arka kısmına bir cisim kaçtığında görülür. Öksürme refleksi ise alt solunum yolunun temizlemesini sağlayan önemli bir tepkidir.
Emme refleksi, bebeğin beslenmesini sağlayan çok önemli hareketlerden biri. Bebek, bu refleksle birlikte memeyi ya da biberonu emebilir. Doğumdan itibaren ilk birkaç gün emme refleksi zayıf olabilir ancak ilerleyen günlerde refleks güçlenir. Ağzın etrafındaki bölgeye dokunulduğunda emme şeklinde de kendini gösteren refleks, 4 aya kadar sürer. Sonrasında ise istemli emmeler ortaya çıkar.
Yürüme refleksi, yenidoğanların doğal olarak gösterdikleri adım atma hareketidir. Bebeğin ayak tabanları düz bir yüzeye hafifçe dokunduğunda yürüme refleksini görebilirsiniz. Bebeğin ayağı yere değdiğinde sanki yürüyormuş gibi bir ayağını kaldırır ve ileri atar. Bebeği yürümeye hazırlayan yürüme refleksi, doğumdan itibaren görülen otomatik hareketler arasındadır. Ortadan kalkması ise yaklaşık olarak ikinci ayda gerçekleşir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.